INCARNATE

INCARNATE

DIN 9 DECEMBRIE 2016 LA CINEMA

Băieţelul de unsprezece ani, Cameron (David Mazouz), o înspăimântă pe mama sa, Lindsay (Carice van Houten), când începe să se încuie în camera sa pe întuneric, să vorbească în limbi străvechi şi să prezinte simptomele posedării de către diavol.

Alertată să intervină pentru rezolvarea acestui caz, reprezentanta Vaticanului, Camilla (Catalina Sandino Moreno) îl contactează pe Dr. Seth Ember (Aaron Eckhart), un om de ştiinţă aflat în cărucior de invalid, solicitându-i să scoată demonul din acest băiat.

Un necredincios care bea, fumează şi preferă să înlocuiască termenul de exorcism cu cel de “expluzare”, Ember soseşte împreună cu asistenţii săi, Riley (Emily Jackson) şi Oliver (Keir O’Donnell), care sunt nişte tehnicieni de clasă. Deşi este conectat la un sistem de aparate pentru susţinerea vieţii, Ember reuşeşte să intre în subconştientul lui Cameron, unde demonul îl ţine captiv pe copil într-o lume imaginară, folosindu-se de cea mai arzătoare dorinţă a acestuia: să-l revadă pe tatăl său Dan (Matt Nable), care se înstrăinase de el.
Datorită propriului său trecut traumatic, Ember se angajează într-o luptă teribilă cu spiritul răului. Ştiind că demonul, cunoscut sub numele de “Maggie,” călătoreşte, prin contact fizic, de la o victimă la alta, Ember e conştient de faptul că încercarea de a-i salva sufletul lui Cameron l-ar putea transforma chiar pe el în noua gazdă a demonului. O poveste horror supranaturală, care se desfăşoară la graniţa dintre mai multe elemente - familia dezbinată, ştiinţa modernă şi lumea spiritelor - Demonul ne prezintă o abordare proaspătă a sub-genului cinematografic profilat pe exorcism.
Demonul este regizat de Brad Peyton (San Andreas, Journey 2: The Mysterious Island) după un scenariu scris de Ronnie Christensen (Dark Tide, Passengers). În film joacă actorii: Aaron Eckhart(The Dark Knight, Olympus Has Fallen), Carice van Houten (“Game of Thrones,”Black Book), Catalina Sandino Moreno (“The Affair,”Maria Full of Grace), David Mazouz (The Darkness,“Gotham”), Emily Jackson (Living With the Dead, Headless), Keir O’Donnell(American Sniper,“Fargo”), Matt Nable (Riddick,“Arrow”) şi Tomas Arana (Gladiator,“Intelligence”).
Designerul de costume este Lisa Norcia (Whiplash, The Purge). Muzica îi aparţine compozitorului Andrew Lockington(San Andreas,Journey to the Center of the Earth). Imaginea e realizată de Dana Gonzales (“Fargo,”Criminal), nominalizată la premiul Emmy. Scenografia îi aparţine lui Bill Boes (Journey 2: The Mysterious Island, Fantastic Four). Producătorii sunt Jason Blum (Jem and the Holograms, The Gift) şi Michael Seitzman (“Code Black,” “Intelligence”). Producătorii executivi sunt Jeanette Brill (The Darkness, Whiplash), Trevor Engelson (Remember Me, All About Steve), Michael J.Luisi (The Call, Oculus), Robyn Marshall (The Darkness, The Lazarus Effect), Josh McGuire (Alien Outpost, “Supanatural”) şi Couper Samuelson (The Darkness, Whiplash).

DESPRE PRODUCŢIE

Cum ar arăta un film de exorcism fără un preot? Aceasta e întrebarea pe care şi-a pus-o Ronnie Christensen când a început să pună bazele scenariului său pentru filmul horror Demonul. “ Vroiam să fac un film legat de exorcism care să nu semene cu niciun alt film al genului,” mărturiseşte el. “De obicei totul se rezumă la folosirea apei sfinţite şi la comenzi care să-l facă pe demon să părăsească trupul victimei, dar m-am gândit: ‘Ce-ar fi să elimin clişeul cu preotul şi să introduc un personaj care să intre în mintea gazdei pentru a duce lupta cu demonul?’”
După ce a cercetat toate faţetele exorcismului, Christensen a decis ca demonul său trebuie să fie un infirm marginalizat de societate. “Când am intrat pe internet si am citit totul despre exorcism , am înţeles că persoana care luptă cu demonul trebuie să fie la periferia societăţii sau a eşalonului lor profesional,” explică el. “Chiar şi în Biserica Catolică, exorciştii sunt nişte marginalizaţi. Aşa că personajul creat de mine este un om zdrobit, un beţiv ţintuit într-un cărucior. Aceasta e persoana care vine să salveze sufletul si trupul victimei posedate de diavol.”
Pentru o abordare contemporană a acestui gen, Christensen a folosit unelte de exorcism ancorate mai mult în ştiinţă decât în religie. “Am vrut ca Ember şi echipa sa să trateze sufletul altfel decât am văzut până acum,” spune el. “Mi-am imaginat ceva similar cu un Wi-Fi hot spot, unde cei slabi, bolnavii şi bătrânii îşi trimit aura proprie. Entităţile parazitare sunt atrase de aceste spoturi. Ele se apropie si apoi lansează atacuri asupra lor.”
Când directorul executiv Jason Blum de la Blumhouse Productions i-a arătat scenariul lui Christensen regizorului Brad Peyton, regizorul a reacţionat imediat la abordarea modernă a filmului. “Când am primit scenariul lui Ronnie, m-am gândit că e o poveste fantastică şi că personajul lui Ember e fenomenal,” susţine producătorul. “Nu numai că personajele sunt fantastice, dar m-am gândit că am putea adânci mitologia privindu-i pe demoni dintr-o perspectivă mult diferită de cea religioasă.”
Peyton, care a realizat filme cum ar fi Journey 2: The Mysterious Islandand San Andreas, a văzut “Demonul” ca pe o şansă de a-şi încerca talentele sale de povestitor. “Pentru mine proiectul acesta a însemnat o provocare de a aborda un gen pe care nu l-am mai făcut niciodată,” explică el. “Eu văd lumea dintr-o perspectivă a regizorului de science-fiction şi acţiune, aşa că mi-a plăcut ideea de a dezvolta un personaj de la periferia societăţii, care să lucreze în afara sistemului legal, cu scopul de a alunga demonii. Nu doream să fac un film care să-i îngrozească pe spectatori. Am găsit mai multe posibilităţi de a vizualiza evenimentele într-un fel diferit.”

Un alt fel de exorcist

Aaron Eckhart a reuşit să combine în acest film aspectul unui invalid cu talentele de cameleon ale unui actor care a jucat într-o varietate de producţii, cum ar fi The Dark Knight, drama In the Company of Men, sau satira contemporană Thank You for Smoking. Demonul îi oferă versatilului actor încă o provocare. “M-am gândit ‘Wow, ar fi interesant să joc un personaj care simte că nu mai are pentru ce trăi, decât poate pentru a-l ucide pe demonul care i-a distrus familia,’” relatează el. “Mi-a mai plăcut şi faptul că Ember este forţat să trăiască într-un cărucior de invalid, că iniţial era un beţiv si un fumător înrăit —un tip urâcios, care spunea pe şleau tot ce poftea.”
Chiar dacă fizicul său este lamentabil, Eckhart îl vede pe Ember ca pe un erou. “Personajul meu este un luptător,” afirmă el. “Ember are o personalitate care l-ar putea pune în postura de pompier sau de luptător în linia întâi. El ar putea să facă lucruri pe care alţi oameni pur şi simplu nu le-ar face.”
Deşi e curajos, Ember nu e un altruist. Implicarea lui în activităţi de exorcism a fost generată mai degrabă de o obsesie personală legată de propriul său trecut tragic. “Personajului meu nu-i pasă atât de oameni, cât îşi doreşte să pună mâna pe demon. Lindsay, mama copilului posedat, se gândeşte că eu vin să-i salvez copilul, dar pe mine nu mă interesează decât să-l înving pe acest demon. Există un moment când Ember exclamă ‘Nu sunt nobil, nu sunt bun, eu am venit aici doar ca să răpun acest demon!’”
Regizorul Brad Peyton susţine că intensitatea interpretării lui Eckhart a făcut din el interpretul ideal pentru acest rol. “Aaron are o interpretare extraordinară indiferent de rol” spune el. “Mi-a placut în Thank You for Smoking şi în Dark Knight şi chiar în Battle Los Angeles, sau filme mici cum ar fi Rabbit Hole. Aaron e întotdeauna captivant pe ecran pentru că el aduce profunzime şi complexitate oricărui personaj pe care-l interpretează.”
Scenaristul Christensen a structurat povestirea în aşa fel încât îi permite lui Eckhart să-l portretizeze pe Ember atât ca cinic cât şi ca omul care era înainte ca viaţa lui să capete o turnură dezastruoasă. “L-am plasat pe Ember într-un cărucior pentru a arăta că e un om distrus, dar când el se află în interiorul subconştientului altuia, el redevine cel care era pe vremuri,” explică Christensen. “De aceea, faptul că intră în mintea altor oameni a devenit pentru el un fel de dependenţă ciudată.”
Lui Eckhart i-a plăcut că a avut posibilitatea de a juca un fel de dublu rol. “Când Ember intră în lumea subconştientului, el devine o prezenţă copleşitoare,” susţine Eckhart. “El are mintea limpede, e capabil de luptă — dar e la antipod atunci când revine în căruciorul lui de invalid. Pentru mine, a fost interesant să joc ambele faţete ale personajului.”

Băiatul demon

Fidel tradiţiei de horror supranatural, Demonul îşi axează mare parte din intriga sa pe un copil inocent. “Noi suntem familiarizaţi cu copiii posedaţi de demoni, fiindcă ei apar aproape în toate filmele cu exorcism,” afirmă Christensen. “Acesta e punctul de pornire, dar ca şi Babe Ruth care pasa peste gardul de golf, spunem: ‘Hei, ştim că trebuie să ne aşteptăm la un copil, dar noi vom merge mai departe şi mai adânc. Noi vom intra în mintea copilului.’”
Pentru a-l portretiza pe Cameron, Peyton l-a distribuit pe David Mazouz, un actor - copil, de o profunzime excepţională. Cunoscut de fanii serialului TV “Gotham” de la canalul Fox, în rolul lui Bruce Wayne -copil, Mazouz s-a bucurat de şansa de a juca în Demonul. “Primul meu gând, când am citit scenariul, a fost: ‘Asta că e ceva înfricoşător!’” relatează Mazouz. “În filmul ăsta voi putea să-l interpretez pe un copil posedat, pe un demon şi voi putea să particip la secvenţe fantastice de luptă, zburând prin aer ca Peter Pan.”
Ca şi Eckhart, Mazouz interpretează două roluri în Demonul. În rolul copilului Cameron, el este un copil obişnuit, căruia îi e dor de tatăl său, Dan, interpretat de actorul Australian Matt Nable. Dar când demonul „Maggie” îi posedă sufletul, Cameron se transformă într-un manipulator din adâncul fântânii răului. “O mare parte a filmului are loc în camera lui Cameron unde el stă cu picioarele încrucişate, într-o postură de călugăr,” spune Mazouz. “Eu mă uit fix înainte şi bolborosesc tot timpul într-o limbă necunoscută, nişte cuvinte ciudate, pe care le-am inventat eu. Povestea se desfăşoară într-o singură zi şi într-o singură cameră. Se întâmplă multe lucruri, iar emoţiile se adâncesc spre final, când apare personajul jucat de Aaron Eckhart — care e fantastic.”
Şi Eckhart gândeşte la fel despre micul său partener de platou. “Am lucrat cu mai mulţi copii, dar David este realmente impresionant. El are tot timpul controlul asupra lucrurilor pe care trebuie să le facă. El un repetă papagaliceşte replicile. David e foarte prezent. Când te uiţi în ochii lui, îţi dai seama că te ascultă. Tipul e un actor nativ!”
Şi Peyton îl laudă pe Mazouz pentru abilitatea lui de a da naturaleţe şi emoţie personajului său. “Să dai replica unui actor experimentat ca Aaron Eckhart este o provocare reală, dar David a reuşit cu brio,” susţine el. “Am lucrat cu Donald Sutherland, Michael Caine, Dwayne Johnson şi lista poate continua, şi am concluzionat că unii sunt actori din naştere. Unii dintre ei reuşesc să redea emoţia într-un mod extrem de natural, iar David intră în această categorie. Este un actor înnăscut.”

Martoră la exorcism
Genul horror reprezintă o abatere pentru actriţa Carice van Houten, care o interpretează pe mama lui Cameron, Lindsay. “Eu mă sperii foarte uşor şi de aceea nu prea mă uit la filme horror,” explică van Houten. “Chiar şi acum, nu pot să deschid dulăpiorul cu oglinzi din baie fără să tresar şi să-mi imaginez că ceva dinăuntru îmi va sări în faţă. Perdelele de la duş sunt o problemă, iar telefonul care sună într-o casă pustie mă sperie. Toate lucrurile pe care le-am văzut în filme horror mă obsedează.”
Apreciată pentru rolul vrăjitoarei Melisandre din serialul HBO de succes “Game of Thrones,” actriţa daneză a acceptat rolul din Demonul în primul rând pentru ocazia pe care i-o oferea de a juca alături de Aaron Eckhart. “Vroiam să lucrez cu Aaron, despre care cred că e un mare actor,” spune ea. “El îl interpretează pe excentricul exorcist. Chiar dacă nu acţionează ca un exorcist obişnuit, el are ceva care mă face să cred că va putea să-mi ajute copilul. El are ceva în priviri care îi dovedeşte puterea şi încrâncenarea de a se lupta cu demonul care-i ucisese propria familie. În Ember se găseşte o adâncă durere, iar Aron interpretează magistral acest lucru.”
Lui Van Houten i-a plăcut să interpreteze rolul de mamă singură, care se află în conflict cu fostul ei soţ violent. “Mi-a plăcut personajul care e în stare să facă orice pentru copilul ei,” explică ea. “Lindsay îl desparte pe copil de tatăl lui. Nu sunt sigură că acesta este un lucru bun, dar Lindsay nu e 100% perfectă. Pentru mine însă, asta îmi face personajul mai tridimensional, tot aşa cum drama de familie face ca povestea să pară mai realistă.”

O angajată de la Vatican
Demonul intră în viteza a cincea când Camilla, o funcţionară de la Vatican, interpretată de Catalina Sandino Moreno, îl roagă pe Dr. Ember să-l salveze pe Cameron din ghearele demonului. Moreno, care a avut o interpretare de neuitat în filmul independent Maria Full of Grace şi care joacă în prezent în drama de succes de la Showtime, “The Affair,” spune că s-a pregătit pentru rol prin intermediul unor discuţii pe care le-a avut cu regizorul Peyton.
“A fost grozav să joc în Demonul pentru că e un film complet diferit de filmele tipice cu exorcizări,” susţine actriţa columbiană. “Nu ştiam nimic despre exorcism în afară de cele văzute la televizor, aşa că a trebuit să stau de vorba mai mult cu Brad. El mi-a explicat cum stă treaba.”
Moreno consideră că personajul ei coordonează exorcizările, din partea Vaticanului. “Camilla e foarte detaşată,” spune Moreno. “Ea nu are sentimente empatice nici faţă de copil, nici faţă de mama acestuia. Ea se află într-o delegaţie, unde trebuie să-şi facă treaba şi apoi să plece. Ea spune familiei: ‘Ştiu că sunteţi supăraţi. Lăsaţi-mă să-mi fac treaba şi totul va fi bine. „Îmi amintesc o secvenţă după ce Aaron sare de la fereastră. Cameron se afla lângă mine, iar Brad îmi spune,‘Ar trebui să-l iei în braţe,’ dar eu am zis, ‘Nu, Camilla nu e tipul de om care să te îmbrăţişeze.’ Exorcismul e doar meseria ei.”
Peyton susţine că actriţa nominalizată la Oscar® –posedă seriozitatea pe care o presupune rolul. “Aveam nevoie de cineva puternic, care să întruchipeze autoritatea Vaticanul în această povestire,” spune regizorul. “Ea reprezintă antonimia din filmele horror, unde biserica e cea care se luptă cu demonul. Catalina a înţeles foarte bine problema asta.”

Alungarea demonului cu mijloace high-tech
În timp ce Ember investighează adâncurile minţii lui Cameron, el se bazează pe ajutorul celor doi asistenţi ai săi, Oliver şi Riley. “Eu sunt un fel de „scuba diver” care se coboară în adâncuri, iar ei sunt ajutoarele de pe mal, care au grijă ca eu să nu mor din lipsă de oxigen,”spune Eckhart.
Emily Jackson o interpretează pe Riley, mâna dreaptă a lui Ember, expertă în informatică. “Îmi plac filmele horror şi science fiction,” susţine actriţa Jackson. “Demonul este perfect pentru mine pentru că îngemănează, în mod ideal, ambele genuri cinematografice.”
Jackson, care a jucat anterior un rol de fugară, în thrillerul din 2015, Living with the Dead, a urmărit mai multe filme despre hackeri pentru a-şi reda veridic personajul. “Eu trebuie să monitorizez toate datele şi frecvenţele pe care le primim prin intermediul undelor emise de creierul victimei,” explică ea. “Noi îi urmărim pe aceşti demoni cu ajutorul aurei lor şi am inventat un program care ne permite să vedem toate datele provenite de la entităţi paranormale şi de la sufletul uman. Am creat acest sistem care, fiind legat de Ember, îi permite să plonjeze în subconştientul oamenilor, exorcizând demonii care au pus stăpânire pe ei.”
Keir O’Donnell (“Fargo,”American Sniper) îl interpretează pe Oliver, un fost student la medicină care monitorizează semnele vitale ale lui Ember de fiecare dată când acesta se scufundă în subconştientul unei victime posedate de diavol. “Oliver pare un dur, dar pe dinăuntru e un sentimental,” susţine O’Donnell.
În loc să inventeze nişte echipamente cu totul noi, Peyton susţine că i-au fabricat lui Ember nişte aparate din echipamente medicale vechi. “Am vrut să-l dotăm pe Aaron cu echipamente pe care şi le-ar fi putut procura singur.”

O anxietate intrinsecă
Demonul a fost filmat într-un program intens de 23 de zile, ceea ce a inspirat şi interpretările veridice ale actorilor, după cum susţine regizorul. “Ritmul alert al producţiei este potrivit pentru că el contribuie la amplificarea anxietăţii povestirii,” susţine Peyton. “Personajele contribuie la situaţia stresantă — un copil posedat , un anti-erou în postură de exorcist — şi ritmul care amplifică tensiunea. Trebuie să te mişti repede, trebuie să fii curajos, trebuie să identifici foarte repede care e sensul unei secvenţe.”
Făcând dinainte storyboard-uri pentru fiecare secvenţă, Peyton ştia exact ce trebuia să realizeze în fiecare zi a turnărilor. “Am făcut personal desenele, pe care apoi le-am dat mai departe artiştilor ca să le finiseze,”explică el. “Ca şi altor regizori, mie îmi place să am controlul asupra etapelor; în plus îmi place grozav să desenez. Turnarea unui film implică mulţi oameni, iar asta înseamnă o provocare, pentru că e greu să le comunici tuturor ideile pe care le ai tu în cap. M-am apucat de Demonul ştiind că nu voi avea la dispoziţie nici timp mult, nici o echipă mare, iar actorii şi-au dat şi ei seama de asta.”
Peyton a participat la realizarea unor blockbustere internaţionale, dar Demonul necesita o organizare a producţiei mult mai inteligentă. “Când faci un film mare, e ca şi când ai conduce un vapor imens, care îşi schimbă direcţia abia după ce acţionezi cârma vreo 45 de minute. Aici, aveam echipă mică, dar inteligentă, care trebuia să se mişte repede. În cinci minute ei trebuia să fie capabili să treacă la următoarea etapă. A fost fenomenal să-i vezi pe actorii aceştia care filmau câteva duble şi imediat săreau la următoarea secvenţă.”
În ciuda limitărilor de timp, Peyton n-a făcut compromisuri în ceea ce priveşte interpretarea pe care o cerea de la actori. “Brad nu renunţa până nu obţinea exact ceea ce dorea,” spune Jackson. “Şi apoi, când terminăm, face gestul acela care te face să te simţi cel mai talentat actor din lume. E ca şi cum Brad ţi-ar da o plasă de salvare care să te ajute să ajungi departe şi în plus să faci şi alegeri curajoase. E plăcut să simţi libertatea de mişcare.”
Eckhart a preluat totul din mers, inspirat fiind de discuţiile pe care le avusese cu producătorul Jason Blum. “Când ne-am întâlnit să vorbim despre Demonul, Jason mi-a vorbit despre filosofia turnării filmelor. Jason le dă realizatorilor autonomie, cu condiţia să se încadreze în bugetul filmului. Mi s-a părut o idee grozavă. Asta le dă realizatorilor senzaţia de libertate şi că pot crea tot ceea ce le place. Iar pentru mine, era foarte plăcut să filmez rapid. Când filmezi întruna timp de patru luni, dai inevitabil de blocaje. Pe platoul Demonului am lucrat în fiecare secundă. Filmul e concentrat şi te ţine tot timpul în block-start-uri, pentru că Brad e extrem de eficient şi bine pregătit cu storyboard-uri şi tot ce trebuie. El înţelege ce tempo ne trebuie şi dinamica personajelor noastre.”
Eckhart a imprimat stilul său de lucru şi celorlalţi actori, susţine Jackson. “Aaron era foarte concentrat şi îl vedeai cum repeta în pauza de prânz —nu-şi lua nicio pauză,” afirmă actriţa. “Era un model pentru noi, ceilalţi actori, şi astfel am reuşit să ne menţinem permanent în profilul personajului pe care-l interpretam. Munceam cu toţii pentru acelaşi scop.”

Read 4336 times
 • Media
 • Image Gallery

Share this

Related items

 • 15.Jan.2018 CALL ME BY YOUR NAME

  LA CINEMA DIN 9 FEBRUARIE 2018

 • 11.Jan.2018 PROUD MARY

  LA CINEMA DIN 2 FEBRUARIE 2018

 • 11.Jan.2018 THE STAR - PRIMUL CRACIUN

  DIN 2 FEBRUARIE IN CINEMATOGRAFE

  În filmul Primul Crăciun de la AFFIRM Films și Sony Pictures Animation, un măgăruș mic, dar curajos pe nume Bo se chinuie de-o viață muncind zilnic la moara satului.

 • 07.Oct.2017 INSIDIOUS 4

  DIN 5 IANUARIE 2018 IN CINEMATOGRAFE
  CASTIGA INVITATII DUBLE LA FILM

 • 24.Aug.2017 BEYOND SKYLINE

  DIN 3 NOIEMBRIE 2017 LA CINEMA

  Detectivul Mark Corley (FRANK GRILLO) din Los Angeles a crezut că atunci când şi-a scos pe cauţiune băiatul, Trent (JONNY WESTON), din arest, a fost partea cea mai rea a zilei. Dar pe drumul de întoarcere spre casă, a observat că cerul s-a luminat cu o lumină albastră ciudată. În câteva clipe, întreaga populaţie a oraşului a fost absorbită, ca de o pompă de vid, într-o navă spaţială extraterestră. 

Sony Pictures Print Logo

Newsletter