NOAPTE ALBA

NOAPTE ALBA

Rate this item
(0 votes)

DIN 17 MARTIE 2017 LA CINEMA

Atunci când poliţiştii din Las Vegas, Vincent Downs (Jamie Foxx) şi partenerul său Sean (Tip “T.I.” Harris) reuşesc să pună mâna pe un transport de cocaină adresat lui Stanley Rubino (Dermot Mulroney), un patron de cazinou unde se vindeau droguri, acesta se răzbună răpindu-l pe fiul lui Vincent (Octavius J. Johnson).


În acest action-thriller trepidant, Vincent este urmărit de un ambiţios ofiţer de contrainformaţii Jennifer Bryant (Michelle Monaghan) şi de mahărul drogurilor Novak (Scoot McNairy). Pentru a-şi salva copilul într-o singură noapte, el nu se mai poate baza decât pe şmecherii de cartier şi pe propria lui voinţă.

Noapte albă este regizat de Baran bo Odar (Who Am I, The Silence). Rolurile principale din film sunt interpretate de laureatul premiului Oscar Jamie Foxx (Ray, Django Unchained), Michelle Monaghan (Mission: Impossible III, Kiss Kiss Bang Bang, “The Path,” “True Detective”), Dermot Mulroney (August: Osage County, “Shameless”), Gabrielle Union (Top Five, The Birth of a Nation), David Harbour (Suicide Squad, Black Mass, “Stranger Things”), Tip “T.I.” Harris (Ride Along 2, “Roots”), Scoot McNairy (12 Years a Slave, Batman v Superman: Dawn of Justice), Octavius J. Johnson (“Ray Donovan”), Tim Connolly (Jurassic World, The Avengers) şi Sala Baker (The Lord of the Rings: The Two Towers, Ant-Man).
Scenariul este scris de scenaristul nominalizat la Oscar, Andrea Berloff (Straight Outta Compton, World Trade Center) şi este inspirat după filmul “Nuit Blanche” scris de Frederic Jardin, Nicolas Saada şi Olivier Douyere. Directorul de imagine este Mihai Malaimare Jr. (The Master, A Walk Among the Tombstones). Scenografia e semnată de Tim Grimes (Triple 9, Cabin Fever 2: Spring Fever), iar costumele aparţin designerului Catherine George (Snowpiercer). Muzica îi aparţine lui Michael Kamm (Who Am I, The Silence). Coregraful luptelor este Jeff Imada (Iron Man 2, Fight Club). Producţia e semnată de Roy Lee şi Adam C. Stone. Producătorii executivi sunt Tom Ortenberg, Peter Lawson Marco Cherqui, Lauranne Bourrachot, Deepak Nayar, Nik Bower, Alex Foster, John Power Middleton, Judd Payne şi Jeremiah Samuels.


DESPRE PRODUCŢIE

La scurtă vreme după lansarea thrillerului francez Nuit Blanche, la Festivalul de film de la Toronto în 2012, producătorii executivi Adam Stone şi Alex Foster au început să conlucreze cu Roy Lee, co-fondatorul companiei Vertigo Entertainment — cunoscut pentru adaptările pe care le-a făcut după filme străine cum ar fi The Departed, The Grudge sau The Ring — cu scopul de a realiza o reeditare a povestirii pentru publicul american.
Producătorii i-au adus la Straight Outta Compton pe scriitorul Andrea Berloff pentru a scrie un scenariu în limba engleză, o reeditare a crime thriller-ului francez şi pe Jamie Foxx care să joace rolul titular. “Ne-am gândit că Jamie va fi perfect pentru film,” susţine Foster. “Am notat mai multe idei despre felul în care trebuia să arate scenariul, aşa că am lucrat vreo 10 luni împreună cu el înainte de a ne ocupa de găsirea regizorului cel mai potrivit.”
Lui Jamie Foxx i se potrivesc rolurile de mare curaj
Renumit pentru rolurile sale din filme de mare succes cum ar fi Django Unchained, Jarhead sau The Soloist, ca şi pentru interpretarea sa de Oscar din Ray, Foxx a fost atras de rolul lui Vincent, un poliţist sub acoperire care, pentru meserie, şi-a neglijat familia, iar acum se află într-o situaţie capcană, care-i primejduieşte propriul copil. “Vroiam să fac ceva de mare curaj, ceva care are un parfum special,” susţine Foxx, care a mai apărut într-un film de acţiune care se petrecea într-o singură noapte – Collateral, în regia lui Michael Mann, alături de Tom Cruise.
În rolul lui Vincent, Foxx a încercat să creeze un personaj viu şi veridic, la care se poate raporta orice spectator. “Am vrut ca Vincent al meu să semene cu oricare vecin din cartier,” susţine Foxx. “El trăieşte într-un loc în care toată lumea are probleme. ‘Vreau să mă impact cu prietena mea. Vreau să-mi salvez fiul.’ În acelaşi timp, el se află sub ameninţarea armei, iar în ceafă îi suflă un tip atât de rău, ca un fel de Terminator, care nu poate fi oprit.
“Vincent o ia pe scurtătură şi îşi asumă riscuri foarte mari,” adaugă Foxx. “Slujba de poliţist este una, dar atunci când e vorba de copilul tău, atunci totul devine o luptă personală. Faci totul pentru a te asigura că fiul tău e în siguranţă. ‘Ia-mă pe mine în locul fiului meu’ — aceasta e linia pe care va merge personajul construit de mine.”
Bucuria lui Foxx legată de rol s-a amplificat atunci când realizatorul elveţian de film Baran bo Odar şi-a exprimat acordul de a se alătura proiectului. Producătorii l-au punctat pe Odar după ce au văzut thriller-ele sale lăudate de critică Who Am I şi The Silence. “Bo şi-a format o viziune despre film,” susţine Foxx. “Tipul ăsta are un al treilea ochi în ceea ce priveşte regia. Ori de câte ori dau de oameni care se pricep cum să redea lucrurile în mod cinematografic, accept să lucrez cu ei.”
Odar a conceput Noapte albă atât de perfect încât să poată face saltul de la un film străin de mică anvergură la un amplu film de acţiune american, susţine producătorul Foster. “Bo se afla în epoca lui de glorie pentru că lansase deja filmul Who Am I, care avea succes în sălile de cinema,” afirmă el. “Aşa încât a putut trece acum la un film de altă factură, în care acţiunea ocupă locul central. Filmul lui Michael Mann, Heat, este un punct de referinţă pentru acest proiect. Bo a dorit să facă pentru Las Vegas ceea ce filmul lui Mann făcuse pentru Los Angeles.”

Poliţistul cel bun
Avându-i pe Foxx şi pe Odar la bord, proiectul a reuşit s-o cucerească repede pe Michelle Monaghan, care s-a implicat în rolul intransigentei anchetatoare de la Afaceri Interne, Jen Bryant. “Ea e o încăpăţânată,” explică actriţa esenţa personajului ei. “Când am citit scenariul, am fost intrigată de faptul că această femeie are o problemă fiindcă doreşte cu ardoare să aibă întotdeauna dreptate. Jen un acceptă greşeala. N-am mai jucat niciun rol de genul acesta.”
Monaghan e obişnuită cu filmele de acţiune fiindcă a jucat în Mission: Impossible III şi Kiss Kiss Bang Bang. Dar Noapte albă i-a oferit actriţei nominalizate la Golden Globe prima ei ocazie de a filma într-o singură zi, timp de 12 ore, o nimicitoare luptă corp la corp. “A fost o fază foarte intensă,” susţine Monaghan, descriind lupta ei cu Vincent interpretat de Jamie Foxx, care are loc într-o cameră din hotelul cazinoului. “Cu siguranţă că în timpul luptei am dobândit nişte cucuie şi vânătăi, poate chiar au zburat şi nişte bucăţi de smalţ de pe dinţii unora. Jamie m-a provocat spunând: ‘Haide, că sunt bărbat! Suport! Dă!,’ aşa că i-am dat una direct în dinţi. Exact asta face ca lupta să pară reală. Antrenamentele cu Jeff Imada, cel mai bun coordonator de cascadorii din lume şi apoi ocazia de a-l bate pe Jamie Foxx — semăna, din punctul meu de vedere, cu o zi extrem de eficientă la birou.”
Foxx îşi aminteşte secvenţa râzând cu poftă. “Michelle îmi arde un pumn cam tare,” recunoaşte el. “Dar faptul ca am jucat mai dur mi s-a părut distractiv. Iar personajul lui Michelle ridică miza pentru că Jen ţine morţiş să facă lucrurile cum trebuie. Aceasta a făcut ca dinamica dintre noi să devină foarte interesantă.”
Pe lângă acţiunea fizică, Monaghan a trebuit să se acomodeze şi cu decorul şi cu limitele foarte restrânse de timp. “Filmele care se întâmplă într-o singură noapte au ceva special,” recunoaşte ea. “Camera se mişcă într-una, personajele se mişcă tot timpul; trebuie să dai dovadă de o energie incredibilă pentru a face un film ca acesta.”
Regizorul Odar şi-a exprimat crezul artistic atunci când a vorbit prima oară cu Monaghan pe Skype. “Bo a spus că doreşte Ca filmul nostru să aparţină galeriei de filme Die Hard sau Lethal Weapon,” îşi aminteşte actriţa. “El vroia să facă o poveste curajoasă, cu personaje puternice, iar asta m-a atras.”


Un ticălos cu “T” mare
Adversarul cel mai periculos al lui Vincent din Noapte albă este mafiotul fără scrupule Rob Novak, interpretat cu “sânge rece” şi o intensitate de neegalat de către Scoot McNairy. Însărcinat să conducă imperiul drogurilor tatălui său, Novak dă dispoziţie trepăduşilor să-i prindă pe Vincent şi pe fiul acestuia, pentru a-şi recupera drogurile dispărute. McNairy, care a jucat şi în 12 Years a Slave, Batman v Superman: Dawn of Justice şi Argo, a conlucrat cu Odar pentru a-şi creiona personajul, un ticălos cu “T” mare.
“Când am citit pentru prima dată scenariul mi s-a părut că Novak este un stereotip,” susţine McNairy . “Era pe jumătate rus şi pe jumătate neamţ, conducea un Bentley. Simţeam că-l cunoşteam pe tipul ăsta de undeva. Aşa că am spus ‘Poate că Novak provine dintr-o familie de la graniţă, care deţine mult pământ în Arizona. Tatăl lui Novak s-a lansat în comerţul cu marijuana, iar mai nou a trecut la traficul ilicit de cocaină.” Povestirea reclama o interpretare tipică a acestui personaj. Actorul remarcă: “Cunosc tipul ăsta de om.” “Dar discutând de mai multe ori cu Bo am ajuns la o soluţie cum să-l facem pe traficantul de droguri mai original.”
Pentru a ilustra pasiunea pentru dezastru a personajului negativ, McNairy povesteşte secvenţele în care Novak îi zdruncină încrederea lui Stan Rubino folosind decoraţiunile şi mobilierul din biroul acestuia drept ţinte pentru loviturile sale de golf. “Mi-a venit ideea cum să redau frustrarea lui Novak faţă de Rubino,” relatează McNairy. “În loc să mă uit doar la crosele de golf ale lui Rubino, am spus eu, ‘ar trebui să lovesc mingile de golf în toate direcţiile în timpul discuţiei mele cu patronul cazinoului.’ Am aplicat loviturile asupra unor mingi de spongios. Eu sunt jucător de golf, aşa că, prin coroborare, secvenţa a ieşit foarte bine.”
McNairy l-a impresionat pe Foxx cu prezenţa sa intimidantă chiar de când s-au văzut pentru prima dată, înainte de începerea filmărilor. “Scoot nu mi-a adresat acel zâmbet larg şi fals, specific celor de la Hollywood,” susţine Foxx. “Şi nici nu mi-a adresat întrebarea stereotipă: ‘Hei, ce mai faci?’ El mi-a aruncat o privire care m-a îngheţat. Scoot era serios, iar pentru un personaj ca Novak, exact asta trebuia.”


Acţiunea
Lucrând cu experimentatul director de casting Avy Kaufman, realizatorii au coagulat o distribuţie excelentă care-i include pe David Harbour (care joacă în prezent în “Stranger Things”) în rolul lui Dennison partenerul aparent binevoitor al lui Jen Bryant; Octavius J. Johnson în rolul fiului lui Vincent, Tom; şi Gabrielle Union în rolul mamei lui Tom, Dena. Union a jucat anterior cu Foxx în comedia romantică din 2004, Breakin’ All the Rules, iar acum face din nou echipă cu el în Noapte albă. Foxx este încântat de secvenţele în care a jucat alături de Union. “Când pui camera pe Gabrielle, ea are capacitatea de a umple spaţiul cu un joc extrem de lucid şi inteligent.”
Union are în film şi câteva secvenţe surprinzătoare de eroină de acţiune. “De asta am şi acceptat să joc în film,” susţine ea. “Când am citit în scenariu secvenţa în care apar în garaj, mi-am spus: ‘O da, trebuie neapărat s-o joc pe Dena. Trebuie să profit de momentul ăsta de Dirty Harriet.’”
Actorul Dermot Mulroney îşi împrumută şarmul locurilor întunecate din Noapte albă, în rolul lui Stan Rubino, managerul de cazinou. “Stan este un familist, care crede că are totul sub control,” spune actorul. “El găseşte cele mai bune vinuri, cele mai bune ţigări şi e în stare să ofere tot ceea ce-şi doresc clienţii săi. De asemenea el conduce din biroul său şi o afacere cu cocaină, îndreptăţindu-ne să spunem că a pornit de la bun început pe căi greşite.”
Dar Rubino este un amator prin comparaţie cu Novak, observă Mulroney. “Lucrul cel mai grozav în acest film e faptul că fiecare ticălos îşi are naşul său, iar de fiecare dată când cunoaştem un ticălos ne dăm seama ca el va fi surclasat de un altul şi mai ticălos decât el, iar lucrurile vor merge din rău în mai rău.”
Mulroney a apreciat şi ritmul de desfăşurare a intrigii. “ Noapte albă face parte din categoria filmelor care se întâmplă într-o singură noapte. Avem totul la un loc: crimă, urmăriri, droguri, trădări şi tot ce vrei, toate petrecându-se într-o perioadă de timp foarte scurtă. Se întâmplă atât de multe în această noapte încât nu ai timp nici să respiri.”

Lupta pentru supravieţuire
Pentru coregrafia secvenţelor hiper-cinetice ale filmului, realizatorii l-au convocat pe legendarul coordonator de cascadorii de la Hollywood, Jeff Imada, ale cărui realizări includ şi filmele Fight Club, Hanna, Iron Man 2 sau noul serial TV, “Preacher.” Imada, un maestru al luptelor Jeet Kune Do, Shaolin Kung Fu, Taekwondo, Karate, Kendo şi box, şi-a pus la bătaie toate abilităţile pentru a realiza regalul de super-acţiune care-i lasă pe spectatori cu gura căscată, dintre Foxx, care-l interpretează pe Vincent şi omul de încredere al lui Rubino, McFerrin, interpretat de Tim Connolly.
Connolly, care a fost pe locul doi în luptele Tae Kwon Do şi membru al Centrului de pregătire a echipei SUA pentru Olimpiade, îl atacă pe Foxx în bucătăria cazinoului cu o mie de lovituri rapide, folosind tot arsenalul bucătarilor. “Pentru secvenţa din bucătărie, Bo a dorit să folosească o cameră Phantom de mare viteză, amplasată pe o macara, pentru a surprinde, cu încetinitorul, toate obiectele şi făina aruncate prin aer. Personajele se folosesc de cuţite, aparate de bucătărie, ustensile, oale şi tigăi, aproape toate obiectele pe care le poţi găsi într-o bucătărie şi pe care le poţi folosi ca arme de luptă sau pentru a para loviturile duşmanului.”
După ce l-a pregătit pe Foxx timp de două luni în arte marţiale, Imada a recunoscut că a fost impresionat de calităţile atletice ale actorului. “ Jamie e aproape ambidextru, iar abilitatea lui de a-şi aminti succesiunea mişcărilor e de-a dreptul impresionantă.” Pentru rolul acesta, Foxx a apreciat rigoarea antrenamentelor la care l-a supus Imada. “A trebuit să învăţ toate elementele constitutive ale secvenţelor de acţiune,” recunoaşte actorul. “ Jeff a fost absolut extraordinar fiindcă m-a pregătit exemplar pentru misiunea pe care o aveam de îndeplinit.”
Cu toate acestea, Foxx nu s-a dovedit a fi complet pregătit pentru secvenţa din bucătărie. “Am crezut că sunt pregătit,” râde Foxx. “După ce Bo a tras trei-patru duble, m-am gândit: ‘Doamne, dar unde sunt cascadorii? Să-i punem la lucru!’” Devenind mai serios, Foxx adaugă: “A fost bine, dar e ceva extrem de obositor. Dacă oboseai şi scăpai o mişcare, te trezeai cu un pumn drept în nas.”

Las Vegas-ul din Atlanta
Scenograful Tim Grimes a coordonat construcţia lui Luxus Casino, unde se petrece majoritatea acţiunii. “Nu vroiam să reproducem niciun cazinou, dar am vrut să creăm un spaţiu autentic, cu automate de joc, mese de blackjack, nenumărate holuri şi uşi, care creează mediul unde va lua naştere tot dinamismul filmului.”
În afară de faptul că a folosit drept decor pentru acţiune, structura masivă a cazinoului Luxus a servit şi ca metaforă pentru dezvoltarea eroului titular din Noapte albă. “ Lui Odar îi place să spună că acesta e un film despre un bărbat care devastează un castel numai pentru a-şi recupera fiul,” observă Stone. “Pentru noi, el înseamnă altceva: ‘Cum am putea să realizăm un castel uriaş care să aducă emoţie spectatorului american şi internaţional?’”
Foxx, care a petrecut mult timp prin cazinourile din Las Vegas, a fost uimit de gradul de realism înglobat în decorul creat pe platou. “Cazinoul din film apare ca un cazinou veritabil!” susţine el. “Intri acolo şi spui: ‘Să-mi aducă cineva un pahar şi un Newport,’ ‘pentru că aşa fac eu când ajung în Vegas.”
După ce s-au terminat filmările din cazinou, realizatorii au gândit coregrafia pentru distrugerea lui în secvenţa cea mai teribilă a filmului. “Ne-am dat seama că structura cazinoului crea posibilităţi pe care nu le aveam prevăzute în scenariu,” susţine producătorul Foster. “Dacă am hotărât să construim cazinoul din temelii, de ce nu l-am şi dărâma complet?”
Foxx spune că a turnat secvenţa de apogeu a filmului cu maşini, împuşcături şi explozii. “Trebuia să conduc maşina prin tot platoul, împrăştiind prin aer toate băuturile şi obiectele de pe mese,” relatează actorul. “Asta mi s-a părut grozav pentru că ne place tuturor să retrăim fanteziile din copilărie. Bo a făcut în aşa fel încât totul să pară foarte palpitant, cu maşini care zboară prin aer şi lucruri spectaculoase de genul ăsta.”
După filmările principale, unitatea secundă s-a deplasat la Las Vegas şi a executat filmări asupra oraşului, din elicopter. “Sperăm că toţi cei care vor vedea filmul nu vor pune la îndoială nicio secundă faptul că am creat un veritabil Las Vegas în Atlanta,” susţine producătorul Judd Payne.

Imaginea
Pentru a surprinde energia negativă a cazinoului, Odar a făcut echipă cu directorul de imagine Mihai Malaimare Jr. Renumit pentru excepţionala sa realizare din filmul lui Paul Thomas Anderson, The Master şi din filmul lui Scott Frank A Walk Among the Tombstones, operatorul român a colaborat îndeaproape cu Odar pentru a crea o estetică vizuală unică.
“Mihai e un geniu şi nu spun asta în joacă,” susţine Foster. “Francis Ford Coppola l-a descoperit şi a conlucrat strâns cu Mihai acum câţiva ani la un proiect mult mai mic, care a ieşit extraordinar. Dacă-l foloseşti pe Mihai, poţi să fii sigur că filmul tău va arăta ca al nimănui altuia.”
În faza de pre-producţie, Malaimare şi Odar au colaborat intens, pregătind filmările secvenţă cu secvenţă. “Au filmat întâi toate locaţiile,” susţine Stone. “Au studiat fotografii de referinţă, au vorbit ore întregi despre lumină şi despre felul în care ar trebui filmat fiecare dintre personaje.”
De exemplu, susţine Stone, “Rubino la început are totul sub control, iar noi l-am filmat cu ajutorul unor treceri lungi şi stabile ale camerei. Dar pe măsură ce se înaintează în noapte, iar el devine instabil, filmările se fac mai rapid , cu camere de mână. În mod similar, atunci când este răpit copilul lui Vincent, camera de filmat şi imaginea tremură, iar pe măsură ce Vincent îşi recapătă autocontrolul, făcându-şi planul de recuperare a fiului său, filmările devin mai simple , mai ample şi mai stabile. Publicul nu-şi va da probabil seama de aceste diferenţe de detaliu, dar le va simţi.”
Un thriller de mare risc
Punând pe unul dintre cele mai carismatice staruri de la Hollywood în centrul unui thriller dinamic, plin de bătăi, urmăriri şi lupte cu ticăloşi, Noapte albă reprezintă o noutate între filmele axate pe personaje puternice. “Cred că spectatorii vor savura acest film,” susţine Monaghan. “Este ca montagne russe de mare viteză, care îţi aduce o mulţime de surprize.”
În afară de secvenţele de mare acţiune, Noapte albă mai are şi o paletă extinsă de personaje aflate în plină schimbare. “Filmul acesta are acţiune non-stop, susţine McNairy, “dar şi momente de groază în unele secvenţe, iar combinaţia aceasta se va corela şi cu personajele care trec printr-o mulţime de peripeţii.”
Un thriller cu acţiune, tipic american, bazat pe o poveste franţuzească şi filtrate prin ochiul unui cineast nord-european, Noapte albă reuşeşte să ne aducă pe ecrane un spectacol cu o extraordinară combustie intr-un motor cu mai mulţi cilindri. “E un film intens,” apreciază Foxx. “Felul în care a conceput Bo filmul face ca personajele să ne transmită curajul lor în situaţii conflictuale aflate la limită. Îţi iei găleata de popcorn şi te pregăteşti de cea mai grozavă cursă prin Las Vegas.”

Read 9494 times
 • Media

Share this

Related items

 • 15.Jan.2018 CALL ME BY YOUR NAME

  LA CINEMA DIN 9 FEBRUARIE 2018

 • 11.Jan.2018 PROUD MARY

  LA CINEMA DIN 2 FEBRUARIE 2018

 • 11.Jan.2018 THE STAR - PRIMUL CRACIUN

  DIN 2 FEBRUARIE IN CINEMATOGRAFE

  În filmul Primul Crăciun de la AFFIRM Films și Sony Pictures Animation, un măgăruș mic, dar curajos pe nume Bo se chinuie de-o viață muncind zilnic la moara satului.

 • 07.Oct.2017 INSIDIOUS 4

  DIN 5 IANUARIE 2018 IN CINEMATOGRAFE
  CASTIGA INVITATII DUBLE LA FILM

 • 24.Aug.2017 BEYOND SKYLINE

  DIN 3 NOIEMBRIE 2017 LA CINEMA

  Detectivul Mark Corley (FRANK GRILLO) din Los Angeles a crezut că atunci când şi-a scos pe cauţiune băiatul, Trent (JONNY WESTON), din arest, a fost partea cea mai rea a zilei. Dar pe drumul de întoarcere spre casă, a observat că cerul s-a luminat cu o lumină albastră ciudată. În câteva clipe, întreaga populaţie a oraşului a fost absorbită, ca de o pompă de vid, într-o navă spaţială extraterestră. 

Sony Pictures Print Logo

Newsletter