OMUL PĂIANJEN - DEPARTE DE CASĂ
OMUL PĂIANJEN - DEPARTE DE CASĂ
DIN 5 IULIE 2019 LA CINEMA
În Omul păianjen: Departe de casă, Tom Holland revine în rolul super-eroului prietenos din vecini, care după evenimentele din Avengers: Endgame, trebuie să intervină pentru a se opune noilor ameninţări puse în faţa lumii noastre, care s-a schimbat pentru totdeauna. Filmul extinde universul Spider-Man, scoţându-l pe Peter Parker din zona de de confort a casei sale din Queens, New York, pentru a-l trimite în Europa, în ceea ce se presupunea că va fi o vacanţă şcolară – dar care se transformă în cea mai mare provocare şi aventură epică de până acum.
În urma luptei crâncene dintre bine şi rău, luptă pentru care Peter Parker şi toţi prietenii săi au fost readuşi la viaţă, Peter continuă să-şi plângă mentorul, Tony Stark / Iron Man, al cărui sacrificiu eroic a făcut posibilă întoarcerea lui Peter. Oriunde s-ar uita, Peter vede lucruri care-i aduc aminte de Răzbunătorul căzut, contribuind la sentimentul de gravă pierdere pe care-l trăieşte, în timp ce propriile sale fapte eroice îi determină pe ceilalţi să se întrebe dacă nu cumva el va trebui să fie următorul Iron Man.
Peter se simte oarecum îmbărbătat de cuvintele rostite de prietenul lui Tony, Happy Hogan: “Eu nu cred că Tony ar fi făcut ceea ce a făcut dacă n-ar fi ştiut că tu vei fi aici după ce el va fi dispărut.” Dar Happy mai are şi alt mesaj, de data aceasta neplăcut, pentru Peter: Nick Fury îi poartă sâmbetele lui Spider-Man. Peter însă este hotărât să lase deoparte faptele eroice, măcar pentru o vreme. El evită întâlnirea cu Fury – chiar dacă Hogan îl avertizează că “Nu-l vei putea păcăli pe Nick Fury!” – plecând împreună cu prietenii săi, Ned, MJ şi ceilalţi, într-o vacanţă, în Europa.
Dar Fury nu se lasă mai prejos şi împreună cu asociata sa, Maria Hill, el va da de urma lui Peter la Veneţia. Fostul şef al S.H.I.E.L.D. îi spune lui Peter că Spider-Man va trebui să facă faţă unei noi provocări, aceea a Creaturilor celor patru elemente fundamentale: pământul, aerul, apa şi focul. Creaturile monstruoase au scos capul printr-o gaură a universului … după şocul creat de evenimentele din Avengers: Infinity War şi Avengers: Endgame.
Peter îl întâlneşte apoi pe Quentin Beck, un super-erou, care vine de pe o planetă alternativă Pământului şi care e hotărât să pună capăt asaltului acestor creaturi ale elementelor fundamentale. Fury şi Beck, care sunt cunoscuţi şi sub numele de Mysterio, vor să-l atragă pe Spider-Man în luptă, dar aceasta nu-i convine lui Peter, care ar vrea ca alt răzbunător să se ocupe de iminenta ameninţare. Din păcate pentru Peter, ceilalţi răzbunători nu sunt disponibili, aşa încât el va trebui să se alieze cu Beck în lupta ce va avea consecinţe imposibil de prevăzut.
Departe de casă, Peter trebuie să-şi protejeze prietenii, să salveze lumea, să se ridice la înălţimea unei provocări căreia numai el îi poate face faţă şi să se împace cu destinul său de Spider-Man.
Columbia Pictures prezintă producţia MARVEL Studios / Pascal Pictures, Spider-Man™: Departe de casă. Rolurile principale sunt interpretate de Tom Holland, Samuel L. Jackson, Zendaya, Cobie Smulders, Jon Favreau, JB Smoove, Jacob Batalon, Martin Starr, alături de Marisa Tomei şi Jake Gyllenhaal. Regia îi aparţine lui Jon Watts. Producătorii sunt Kevin Feige şi Amy Pascal. Scenariul e scris de Chris McKenna & Erik Sommers şi este inspirat după o carte MARVEL cu benzi desenate de Stan Lee şi Steve Ditko. Producătorii executivi sunt Louis D’Esposito, Victoria Alonso, Thomas M. Hammel, Eric Hauserman Carroll, Rachel O’Connor, Stan Lee, Avi Arad şi Matt Tolmach. Directorul de imagine este Matthew J. Lloyd, CSC. Scenografia e semnată de Claude Paré, iar montajul de Dan Lebental, ACE şi Leigh Folsom Boyd. Coordonatorul efectelor vizuale este Janek Sirrs. Designer-ul de costume este Anna B. Sheppard. Coordonatorul creaţiei vizuale este Ryan Meinerding. Muzica îi aparţine lui Michael Giacchino, iar aranjorul muzical este Dave Jordan.
O LUME NOUĂ … UN NOU SPIDER-MAN?
Spider-Man: Departe de casă e un film care conţine umor, suflet, anvergură şi tot ceea ce iubim la Spider-Man şi la universul cinematografic al MARVEL. Regizorul Jon Watts, care a realizat anterior blockbuster-ul Spider-Man: Homecoming, iar înainte de acesta drama de succes Cop Car, afirmă: “Întotdeauna am încercat să ne ocupăm de nişte teme emoţionale şi în acelaşi timp să rămânem fideli tonului pe care l-am hotărât pentru Spider-Man: Homecoming.”
“Această aventură Spider-Man are loc după evenimentele din Avengers: Endgame,” explică producătorul Kevin Feige. “Peter şi întreaga lume trebuie să facă faţă pierderii lui Iron Man, iar Peter, fiindcă e un adolescent, vrea să evadeze puţin din lumea confruntărilor majore. Dar Spider-Man nu-şi poate permite să fie un adolescent obişnuit – el are responsabilităţi în faţa lumii. Aşadar, atunci când Nick Fury îl găseşte în timpul vacanţei de vară pentru a-l determina să se ocupe de noua ameninţare, Peter trebuie să răspundă la întrebarea – este el gata să facă faţă acestei lupte?”
Tom Holland notează că “Departe de casă este mai palpitant decât primul film din serie, dar în acelaşi timp şi miza e mai mare, iar totul are o implicare mai personală. În filmul acesta ne dezvoltăm, iar amploarea şi nivelul mizei provin întotdeauna dintr-un personaj sau o poveste. Filmul e mai mare şi mai bun din toate punctele de vedere.”
Cuvintele pline de simţire ale lui Holland nu reprezintă o surpriză pentru Amy Pascal, care este producătoarea filmului, alături de Kevin Feige. “Tom intră în pielea personajului într-un fel unic,” explică ea. “El e inteligent, plin de emoţie şi umor. Lui Tom îi place să-l joace pe Spider-Man – el nu este doar un artist minunat ci şi un adevărat super-fan al personajului şi al lumii sale.”
Călătoria lui Peter reprezintă maturizarea lui, care însă e o maturizare dureroasă. Aşa cum subliniază Watts: “În filmul anterior, Spider-Man: Homecoming, Peter vrea să fie adult, dar acum el vrea să mai copilărească. În filmul acesta lumea îi spune lui Peter că trebuie să se maturizeze ca să fie la înălţimea mentorului său. Toţi sunt în căutarea unui nou super-erou şi salvator al omenirii, un nou Tony Stark. Tony pare a-l fi ales pe Peter, dar oamenii nu-şi dau seama că el e doar un băiat de 16 ani.”
“Peter ar vrea să mai fie adolescent,” confirmă Holland. “Abia aşteaptă o binemeritată pauză ca să plece în vacanţă cu prietenii săi. Dar nu va trece mult şi Peter îşi va da seama în adâncul inimii sale, că oriunde s-ar afla, el va trebui să intre în costumul lui Spider-Man.”
Acest proces este definit, cel puţin parţial, de lumea în care trăieşte Peter în prezent. “Este un loc foarte diferit de ceea ce am văzut în Homecoming,” susţine Pascal, care a mai lucrat şi la filmul Spider-Man: Homecoming şi la blockbuster-ul animat Spider-Man: Into the Spider-Verse. “Lovitura lui Thanos, care a prefăcut lumea în ţăndări a fost contracarată. Tony Stark a salvat miliarde de vieţi , inclusiv pe cea a lui Peter Parker. Aceasta e o povară foarte grea pentru Peter, pentru că acum el se află într-o nouă lume, din care lipseşte persoana care credea în el cel mai mult. Acum, Peter trebuie să preia costumul lui Tony şi să devină super-eroul care trebuia să fie.”
Producătoarea executivă, Rachel O’Connor, adaugă că iniţial, “Peter ar vrea să stea cuminte în colţişorul său, să fie simpaticul Spider-man din vecini şi să se bucure de vacanţă. Esenţa filmului este lupta interioară a lui Peter, care încearcă să se ridice la nivelul unui Răzbunător-erou, ca şi Tony.”
ROLUL LUI FURY
Una dintre principalele forţe care vor înrâuri destinul lui Peter este Nick Fury. Fostul director al S.H.I.E.L.D. porneşte neabătut în urmărirea tânărului pe care Fury vrea să-l atragă în lupta împotriva Creaturilor. Nick îi ia urma lui Peter la Veneţia, obligându-l să se ralieze acestui scop.
“Fury nu acceptă un răspuns negativ, aşa cum ştim şi din filmele anterioare,” spune Holland. “El se aşteaptă ca Peter să-şi asume întreaga răspundere care derivă din statutul lui de Spider-Man.”
Aceasta nu înseamnă că Fury îl crede pe Peter perfect apt de a prelua sarcina. “Fury are încă dubii serioase cu privire la asta” susţine Samuel L. Jackson, care reia rolul lui Fury pentru a 12-a oară. În primul rând el îl consideră pe Parker un copil. În al doilea rând, Fury nu pricepe încă de ce l-a ales Tony Stark pe Parker care să preia rolul lui Iron Man. Stark i-a dăruit acest rol, dar va fi Parker în stare să-l joace?”
Watts observă că: “Lui Fury nu-i pasă de ceea ce vrea Peter. Fury e mai pragmatic; el i-a înfiinţat pe Răzbunători, iar acum, după ani de zile, el încearcă s-o ia de la capăt. Ţelul lui este să protejeze lumea, iar Peter va fi un personaj esenţial pentru îndeplinirea acestui ţel.”
Watts şi scenariştii Chris McKenna şi Erik Sommers au explorat posibilitatea unei noi dimensiuni pentru Fury care încearcă, ca mulţi alţii, să se acomodeze după lovitura lui Thanos. “Şi Fury a lipsit cinci ani de zile tot din cauza lui Thanos,” afirmă Watts. “El era de obicei deasupra tuturor lucrurilor, dar acum se află într-o lume diferită. E o situaţie în care nu l-am mai văzut pe Fury până acum. El nu mai e cel care decide.”
Alături de Fury, în încercarea de a-l convinge pe Peter să li se alăture în lupta împotriva Creaturilor celor patru elemente, se află Maria Hill, fosta directoare adjunctă a S.H.I.E.L.D. Ca şi şeful ei, ea încearcă să se readapteze lumii de după lovitura lui Thanos. “Maria, ca şi Fury şi Peter, fusese pulverizată şi dispăruse timp de 5 ani,” susţine Cobie Smulders, care îşi reia rolul pe care l-a mai jucat şi în cele 6 filme anterioare, începând cu The Avengers. “Aşa încât acum, ea reia… totul.”
Totodată, relaţia lui Hill cu Fury se amplifică – ca rezultat al luptei lor cu Creaturile celor patru elemente. Ei au făcut o alianţă cu Quentin Beck / Mysterio şi încearcă acum sa-l atragă şi pe Peter Parker să se alăture echipei lor. “Întrucât Fury şi Maria se află împreună pe drum, între ei se naşte o apropiere cum nu am mai văzut până acum,” remarcă Smulders.
UN NOU SUPER-EROU MISTERIOS
Dar călătoria lui Fury şi a lui Hill este mai mult decât o simplă experienţă de cunoaştere reciprocă; ei trebuie să facă faţă unor pericole enorme puse în faţa lor de către Creaturile celor patru elemente şi apariţiei unui nou super- erou, Quentin Beck / Mysterio, singurul care va fi echipat pentru confruntarea cu aceste creaturi.
Watts spune că a vrut să aducă pe ecran un personaj din benzile desenate, care să fie inedit pentru spectatorii din cinematografe. “Mysterio este un ticălos fascinant din benzile desenate, care aici va fi transformat într-un erou, iar acest lucru se poate vedea pentru prima dată. Ideea de a-i asocia pe Spider-Man, Mysterio şi Nick Fury, care să se lupte împreună împotriva ameninţărilor globale ni s-a părut extrem de interesantă.”
Actorul Jake Gyllenhaal, nominalizat la Oscar, îl interpretează pe Mysterio, care vine dintr-o altă dimensiune, dintr-un univers paralel cu al nostru. “Era esenţial ca noi să aducem în acest rol un actor cu inteligenţa lui Jake, care să dea adâncime personajului,” spune Pascal. “Deşi am vorbit mult despre Mysterio, abia după ce s-a implicat Jake, am reuşit să conferim personajului un alt nivel de umanism şi umor. Există întotdeauna dorinţa de a popula filmele pe care le realizăm cu actori îndrăgiţi, iar Jake este un bun exemplu de actor care îşi îmbogăţeşte personajul căruia îi dă viaţă.”
Watts adaugă: “Aveam nevoie de cineva care să intre cu uşurinţă în pielea unui super-erou şi care sa fie eventual următorul lider al Răzbunătorilor. Noi ştiam că Jake poate duce o responsabilitate de asemenea anvergură.”
“Am vrut să creez un personaj pe care să nu-l uitaţi,” susţine Gyllenhaal. “Beck are toate trăsăturile pe care le iubeşte un actor.”
În stilul unui adevărat super-erou, Mysterio nu numai că vrea, ba e chiar nerăbdător să lichideze Creaturile celor patru elemente. “Beck insistă că acestea reprezintă responsabilitatea sa,” spune Gyllenhaal.
Gyllenhaal a fost surprins şi de relaţia dintre Peter şi Beck, care nu e un mentor aşa cum era Stark, ci un prieten care înţelege prin ce trece Peter. Totuşi, Mysterio îl determină să accepte provocarea care-l aşteaptă. “Beck înţelege de ce e reticent Peter, dar îi explică faptul că această sarcină, indiferent de pericolele pe care le presupune, îi revine neapărat unui Super Erou,” afirmă el.
Watts adaugă că Beck trebuia să fie perceput ca un fel de prieten, “unchi îndrăgit” de către Peter. “Beck, care se simte ca un străin printre străini, îl vede pe Peter ca pe un potenţial aliat sau coechipier. În acelaşi timp, Beck îşi dă seama că Peter e un adolescent fără minte, care ar prefera vacanţa în schimbul salvării omenirii.”
ZILE FERICITE
Un alt personaj cheie din viaţa lui Peter este Happy Hogan, şeful securităţii şi cel mai bun prieten al lui Tony Stark. Happy este interpretat din nou de actorul şi regizorul Jon Favreau, care a fost unul dintre motoarele seriei încă de la primul episod al francizei, pe care l-a şi regizat, Iron Man. El a mai apărut sporadic în rolul lui Happy şi în primele două filme cu Iron Man, după care Happy al lui a devenit un personaj principal în Iron Man 3 şi Spider-Man: Homecoming. “E ciudat să văd că filmul la a cărui creaţie am participat a început să devină independent, să-şi trăiască propria viaţă,” susţine Favreau. “Mă simt mândru, ca un bunic.”
Watts a fost încântat să colaboreze din nou cu Favreau, observând că: “nu e nimic mai plăcut decât să regizezi un regizor. Actorii care sunt şi regizori ştiu prin ce treci şi nu-şi uită niciodată meseria. E plăcut să-l ai în preajmă pe Jon, fiindcă ştii că poţi conta pe el oricând.”
În Homecoming, personajul Happy al lui Favreau, alături de Tony Stark, l-au sfătuit pe Peter în legătură cu viaţa şi responsabilităţile unui super-erou, iar în acest film, Happy îşi dezvoltă acest rol de sfătuitor. După moartea lui Stark, Watts susţine că Happy îl va ajuta pe Peter şi pe el însuşi, să-şi “găsească locul în lume, acum, că Tony a dispărut. Happy are un mare rol emoţional în această poveste, iar Jon are ocazia să dovedească că e bun şi ca actor.”
“Relaţia dintre Peter şi Happy este probabil cea mai importantă din film,” continuă ideea Pascal. “El îl încurajează pe Peter, deşi amândoi îl regretă pe Stark, care a fost esenţial pentru vieţile amândurora.” Holland adaugă: “Happy este unul dintre personajele mele favorite din această serie şi îmi place energia pe care o aduce Jon acestor filme, în special a acestuia din urmă. El este un fel de bunic al întregului univers. În rolul lui Happy, el îl ajută pe Peter mai mult decât şi-ar fi imaginat.”
Peter nu este foarte încântat de interesul pe care Happy i-l arată mătuşii May. Scânteile romantice dintre ei pot fi pentru Peter la fel de enervante ca şi Creaturile venite din altă dimensiune. “Povestea asta romantică este simpatică pentru că-l enervează pe Peter,” observă Favreau. “Povestea Happy-May este de asemenea fertilă pentru un anumit gen de comedie ”intre generaţii”.
Laureata cu Oscar, Marisa Tomei, revine în rolul mătuşii May, un rol pe care şi l-a asumat începând cu Spider-Man: Homecoming. Era imposibil să refuze reluarea îndrăgitului rol. “Sunt foarte impresionată de mesajul universal al filmului, iar în afară de asta e vorba şi de patriotismul local,” explică ea.
Spre deosebire de celelalte apariţii ale personajului, de data aceasta Mătuşa May este conştientă de identitatea secretă a lui Peter. În plus, susţine Pascal, “Ea însăşi este o combatantă care pune la treabă super-puterile nepotului său pentru binele omenirii.”
Tomei o vede pe May ca pe o activistă şi o influenţă pozitivă asupra lui Peter. “Ea simte satisfacţia faptului că l-a crescut bine; Peter nu-şi pierde capul şi-şi menţine integritatea. May este mândră aşa cum ar fi orice părinte. Iar acum, calităţile lui intră în acţiune pentru a face bine lumii în care trăim.”
PRIETENIE ŞI PRIMA DRAGOSTE
Intenţia lui Peter de a pleca în vacanţă împreună cu colegii săi de şcoală avea ca scop să se distreze şi să aibă parte de o aventură într-un loc departe de familiile lor din Queens. Iar pentru unii dintre ei – Peter, MJ, Ned şi Flash – acest răgaz era important pentru a-şi reveni după ciudatul răstimp de cinci ani când dispăruseră din viaţă, în timp ce ceilalţi colegi ai lor continuaseră să crească şi să se maturizeze. Era un teritoriu bun pentru poveşti romantice, surprize şi întâlniri cu creaturi inter-dimensionale.
Zendaya revine în rolul lui MJ, colega isteaţă de clasă a lui Peter şi acum probabil viitoarea sa iubită. În plus, ea şi-a cam dat seama că Peter Parker este Spider-Man, iar acest lucru le complică idila, care nu mai avansează aşa cum şi-ar fi dorit Peter.
Zendaya, care a promovat de la rolul din sitcom-ul Shake It Up la rolul din Spider-Man: Homecoming, în care o interpretează pe MJ şi rolul din muzicalul de succes The Greatest Showman, susţine că n-a fost nicio surpriză pentru ea faptul că MJ a dezlegat secretul lui Peter. “Ea observă şi înţelege totul, aşa că era inevitabil ca MJ să descopere adevărul,” explică Zendaya. “ Iar faptul că Spider-Man apare prin Europa, exact pe unde se află ei în vacanţă a ajutat-o să înţeleagă mai repede.”
Actriţa a redat foarte bine şi vulnerabilitatea lui MJ şi spune că: “În acest film o înţelegem mai bine pe MJ, care în unele situaţii devine mai vulnerabilă.” Zendaya apreciază originalitatea lui MJ şi faptul că “Peter o place exact aşa cum este, chiar dacă are mici ciudăţenii. Eu cred că dacă ţi-e scris să fii cu cineva, atunci vei fi cu acel cineva!”
Dar îl iubeşte MJ pe Peter sau pe Spider-Man? “E o dilemă tragică pentru Peter, care speră că MJ îl place pe Peter, deşi el suspectează că ea e fascinată de Spider-Man,” sugerează Watts.
Dragostea îi dă târcoale şi lui Ned, prietenul lui Peter, interpretat încă o dată de Jacob Batalon. Ned se îndrăgosteşte de colega sa Betty Brant, interpretată de Angourie Rice. “Povestea aceasta de dragoste contribuie şi la dezvoltarea prieteniei dintre Ned şi Peter,” susţine Batalon. “În Spider-Man: Homecoming, Ned a fost partenerul lui Peter. De data aceasta el a găsit dragostea şi înţelege despre ce e vorba. El e foarte fericit alături de Betty.”
În distribuţie îl regăsim de asemenea pe Tony Revolori, în rolul lui Eugene “Flash” Thompson, care este un Vlogger independent şi un mare fan al lui Spider-Man – deşi se poartă ca un măgar cu Peter. “Mi-a făcut plăcere să explorez în profunzime dicotomia dintre dragostea personajului meu pentru Spider-Man şi faptul că el îl ridiculizează în permanenţă pe Peter,” susţine Revolori.
În timp ce Peter, MJ, Ned şi Flash încearcă să se acomodeze cu viaţa lor actuală, colegul lor,Brad Davis, interpretat de Remy Hii, a scăpat din universul lui Thanos transformându-se din insignifiantul băiat care era acum 5 ani, în elevul popular şi îndrăgit de acum, pe care Peter îl vede ca pe un rival cu şanse la afecţiunea lui MJ. “Înainte, Brad era băiatul căruia îi curgea una-două sânge din nas şi care plângea tot timpul. Dar el s-a maturizat, în timp ce ceilalţi rămăseseră copii,” explică Hii. “Acum, lui Brad chiar i s-au oprit ochii asupra lui MJ.”
Toţi actorii tineri îşi desăvârşesc rolurile fiecare în felul său, dar Watts observă că personajele au nişte trăsături comune: “Ei au rezistat cu bine întâmplării de acum cinci ani, dar acum, ei s-au axat pe viitor şi sunt gata să meargă mai departe.”
PRIN EUROPA
Spider-Man este legat de casa lui din Queens, New York, dar Spider-Man: Departe de casă extinde plasa sa de păianjen, ducându-l în locuri exotice din Europa, inclusiv Veneţia, Berlin, Praga şi Londra. “Ţelul nostru era să filmăm cât se poate de mult în locaţiile reale,” afirmă Watts. “Aceasta urma să dea filmului un aspect pe care nu l-am fi putut realiza în studio.”
Dacă le adaugi culoare şi amplitudine, locaţiile pot contribui mult la conturarea povestirii şi a personajelor. “Era important ca noi să-l plasăm pe Peter în medii noi, fără a-i ştirbi expresivitatea şi trăsăturile speciale,” susţine Pascal.
Sediul producţiei se afla la studiourile Warner Bros. Leavesden, de lângă Londra. Acolo a fost recreată Veneţia şi anumite locaţii din Berlin, sau zona rurală din Mexic şi anumite locuri din New York City. Holland adaugă că filmările din apropierea casei sale din Londra “au constituit ceva special pentru mine fiindcă Spider-Man face parte din viaţa mea, iar Londra e şi mai importantă de atât. A fost bine să le am pe amândouă deodată.” El a remarcat şi ironia de a filma “Departe de casă” chiar în apropierea casei sale – în timp ce filmul anterior al lui Holland, Spider-Man: Homecoming, a fost filmat în SUA, la mii de kilometri depărtare.
Holland şi restul distribuţiei au fost impresionaţi de decorurile montate pentru o secvenţă de acţiune din Veneţia, inclusiv de cele care arătau jumătate din Podul Rialto sau din piaţa de peşte, ca şi de echipamentele speciale care au ajutat la simularea valurilor uriaşe care-l loveau pe Peter în timp ce se lupta cu creaturile elementelor.
Holland de asemenea îşi aminteşte de una dintre secvenţele de acţiune, în care Spider-Man aleargă printr-o zonă de ţărm, unde erau ancorate bărcile. “Coordonatorul de cascadorii a recomandat să port nişte apărătoare la picioare, în caz că aş fi căzut printre pilonii de ancorare,” povesteşte Holland. “Eu am refuzat, dar ulterior mi-am dat seama că am greşit!”
Producţia s-a mutat apoi în Cehia, pentru secvenţele care se petreceau la Praga. Echipa a prins nişte momente romantice între Peter şi MJ pe renumitul pod al oraşului, Podul Carol, şi o secvenţă la Opera de stat, unde Spider-Man încearcă să se strecoare neobservat printre participanţii la un eveniment de gală. La Liberec, ei au filmat o secvenţă spectaculoasă de acţiune, care include şi demolarea unui carusel şi a roţii mari.
Apoi, Watts spune că Veneţia “a constituit un decor unic, unde îl putem vedea pe Spider-Man zburând de-a lungul canalelor” – toate aceste imagini fiind filmate de către directorul de imagine Matthew J. Lloyd şi echipa sa. Anumite secvenţe esenţiale din New York au fost de asemenea filmate chiar în oraş.
NOUL LOOK AL LUI SPIDER-MAN
Pentru miile de fani ai lui Spider-Man costumul său roş-albastru reprezintă o parte integrantă a sa, care-l face uşor de identificat. Deşi publicul îl vede pe Spider-Man evoluând în costumul său clasic, designerii de costume Anna B. Sheppard şi Graham Churchyard au adus pe ecran şi alte costumaţii pentru Omul-păianjen.
Pe lângă costumul clasic, Spider-Man va purta în acest film şi costumul lui Iron Spider, dăruit de Tony Stark, aşa cum l-am văzut şi în filmele Avengers: Infinity War şi Avengers: Endgame. În plus, Nick Fury îi construieşte lui Peter un costum negru tip “stealth”, care-l va proteja de radarele din Europa. Acest costum a fost influenţat de costumele purtate de alte personaje din filmele cu super-eroi, cum ar fi Black Widow, Captain America, sau Hawkeye.
Costumul este uimitor – “arată a costum de războinic,” declară Holland. El conţine inclusiv nişte ochelari cu lentile care se ridică în sus, pe frunte, proiectaţi de Watts, care sunt un fel pereche a ochelarilor high-tech ai lui Iron Man şi care constituiau cea mai excentrică modă a anilor 1980. După cum spune O’Connor: “Costumul negru pare descins dintr-un film cu spioni, iar ochelarii contribuie la aspectul cool.”
Cel de-al patrulea costum, realizat de însuşi Peter, este roşu cu negru şi simbolizează evoluţia acestui Super Erou. “Costumul reprezintă viziunea lui Peter asupra lui Spider-Man,” afirmă Sheppard. “El nu mai încearcă să fie Iron Man.” Acum, Spider-Man poate să-şi proiecteze plasele din mai multe puncte ale costumului său, lansatoarele fiind mai mici şi mai perfecţionate. În plus, emblema de pe piept s-a modernizat.
Jake Gyllenhaal ar putea chiar să-l întreacă pe Holland în ceea ce priveşte costumul de super-erou. Costumaţia lui Mysterio este inspirată din benzile desenate, ca şi din alţi super-eroi, inclusiv Iron Man, Vision, Doctor Strange sau Thor. Apoi mai este şi casca sub formă de bol pentru peşti, care a fost creată de dragul efectului vizual şi care a fost adăugată în etapa de post-producţie. Gyllenhaal remarcă armura pentru antebraţ şi caroiajul de pe costum, care aduce de asemenea cu cel al eroilor din benzile desenate.
Totuşi armura pentru braţe a creat probleme pentru că “dacă încercam să fac un gest mai larg,” susţine Gyllenhaal, “braţele mi se opreau la un moment dat, iar mişcarea mea semăna cu cea a unui T-Rex!”
“ATENŢIE, VINE SPIDER-MAN”
Noile costume combină mai multe detalii vechi şi noi, din mitologia lui Spider-Man şi universul super-eroilor, contribuind la drama, umorul şi acţiunea filmului. “Ele îi oferă satisfacţie spectatorului, dându-i senzaţia că aparţine acestui univers, în timp ce eroii lui favoriţi evoluează pe ecran,” susţine Samuel L. Jackson.
Eroul titular al acestui film este tot super-eroul din vecini cu care te-ai obişnuit, dar perceput dintr-o perspectivă globală şi mai matur, mai responsabil. “Spider-Man: Departe de casă descrie acel moment când eroul înţelege care e misiunea lui şi când alege ce vrea să devină,” susţine Pascal. “Este un film simpatic, vesel, epic şi emoţional – un mare film de acţiune, în care îl vedem pe Peter făcând lucruri pe care nu le-a mai făcut niciodată. Avem tot ce vrem în filmul acesta.”
Watts adaugă că atât el cât şi ceilalţi implicaţi în realizarea filmului, au simţit responsabilitatea pentru personajul lui Spider-Man şi pentru tot universul cinematografic MARVEL. “Speră că am creat ceva care e simpatic şi emoţionant şi care aduce ceva nou în faţa spectatorilor.”
Dacă filmul îi aduce lui Peter Parker un nou univers de responsabilităţi şi aventuri, tot aşa putem spune şi despre Tom Holland că filmul acesta i-a schimbat viaţa. “A fost o experienţă incredibilă, care mi-a îmbogăţit viaţa reală şi viaţa din universul MARVEL,” recunoaşte el. “Este ca un vis care a devenit realitate.”
Visul a fost împărtăşit şi de Watts, care confirmă că el şi Holland “ne-am maturizat lucrând la acest film. Spider-Man: Departe de casă este un film care-i arată lumii ceea ce poate să facă Peter şi ceea ce am simţit, Tom şi eu, lucrând la realizarea lui. Spectatorii îl întreabă pe Spider-Man, ‘ce urmează?’ şi-l încurajează să–şi asume răspunderea şi să-şi dovedească valoarea. Ca şi Spider-Man, eu şi Tom a trebuit să ne ridicăm la un nivel superior… pentru a realiza acest film.”